journalistik musik Til forsiden mad

<

Solæg. Denne ret stammer fra Sønderjylland og kan spores tilbage til Tyskland, hvor den kaldes 'Solei'. Ordet 'sol' er gammeltysk for salt og navnet solæg er altså en finurlig fordanskning for denne herlige spise, der sætter humøret i top når kaskader af intens smag breder sig i mundvigene på den spisende.

Solæg
6 økologiske æg
En håndfuld løgskaller
6 (+1) spsk. havsalt

Fyld
Olivenolie
Edikke - fx balsamico, hvidvins- eller æblecideredikke.
Sennep
Tabasco
Engelsk sauce
.........
Salt, peber

Fremgangsmåde
Æggene koges i 15-20 minutter sammen med løgskallerne som giver æggeskallerne en smuk gylden farve. Når æggene har kogt bankes skallen let, så den revner. Så lægges æggene i salttruget. Hvis du ikke har et salttrug kan fx Tupperware også bruges. Hiv 1 god spiseske havsalt (ja, kun havsalt duer) i truget pr. æg plus 1 ekstra til ære for solægguden. Fyld op med vand til æggene er dækket. I gammel tid lavede man lagen så stærk at æggene næsten flød ovenpå. Det var i gammel tid, og i dag skal man være ret hardcore for at sætte så salt mad til livs. Æggene skal ligge mindst 2 dage i lagen, gerne i køleskab. Hvis lagen skiftes hver 14. dag er holdbarheden stort set ubegrænset (det kunne jo være det var faldet dig ind at lave mere end sølle 6 solæg).

Blommen
Jo længere tid æggene spenderer i lagen desto mere unik bliver æggeblommen at skue når man piller ægget og skærer det over. Brug i øvrigt en meget skarp kniv til dette formål! Og inspicér gerne ægget først, så du sikrer dig at der er cirka lige meget blomme i de to halvdele. Hvis ægget er velmodnet kan blommen godt være grå-blå eller grøn-sort. Det sætter kendere stor pris på.

Fyldet
Pil forsigtigt blommen op af de to halvdele og fyld indhold i hulrummet i æggehviden. Først sennep - gerne en grov og stærk svend - så olie, eddike og hvad der ellers behager. Der er ingen grænser her. Et lille stykke god kryddersild er fx også godt i et solæg. Læg derefter blommen på - omvendt - og som finish kværner du lidt peber på ægget. Og lidt ekstra salt, det hører med. Hver halvdel føres hel ind i munden, man bider ikke over. Det er god tone, at man altid spiser solæg synkront - det er en social spise - og siger 'Skål!' inden denne godbid føres indenbords...

...
Og som Erik Koed Westergaard udtrykker det så rammende: "Snaps smager ikke ilde hertil, og øl kan ikke undgås".

Publiceret den 16. juli 2003

 

Et billede fra Bryggeriet Apollo - dengang de stadig serverede solæg.

 

............................

synnejysk.dk

Æ synnejysk forenings generalforsamling å Acheskau Kro

det lille røgeri

Røgeri og gårdbutik på Lolland - bestil de mange specialiteter over internettet.

www.ale.dk

Danske Ølentusiaster

www.friendsofguinea.org

Funky afrikanske opskrifter fra Guinea.

 

(c) mikkel hornnes 2003