journalistik musik Til forsiden mad

<


Shawarma - roterende makværk på spid!?

Jeg vil starte med at understrege at jeg altid har holdt meget af en god shawarma. Hvorfor så denne overskrift? Fordi det idag er RIGTIGT SVÆRT at finde en shawarma af bare nogenlunde kvalitet. I 'Perker-kogebogen' fra 2004 (Ekstra Bladets Forlag) underholder komikeren Omar Mazouk i forordet: "Hemmeligheden bag en god shawarma er chili. Lidt chili giver en lidt god shawarma. Meget chili giver en meget god shawarma og rigtig meget chili giver en rigtig meget god shawarma." Hmmm... det burde jo egentlig snarere være kødets kvalitet en shawarma skulle bedømmes på, vil jeg mene. Men hvis kvaliteten er virkelig ringe, vil jeg give Omar ret i, at chili kan dække over kødets kriminalitet.

En god shawarma laves af reelle kødstykker, der marineres og puttes på spid. Kødet kan være kalv, okse eller lam, eller kombinationer heraf. I dag har de fleste shawarma-barer dog blot en frossen færdigvare, bestående af noget billigt kødfars, der sikkert også er fyldt med mel og andet fyldstof. Skummelt smager det og billigt er det.

*

Læs artiklen 'What is a shawarma?' fra gomideast.com

Jakob Bo arrangerer hvert år en afstemning om den bedste shawarma i København og på Frederiksberg.

*

Vil du smage en god shawarma i København, kan jeg anbefale følgende fire steder:

Shawarma Grill House
Frederiksberggade 36
1459 København K
web

Danmarks første shawarma-sted har holdt fanen højt lige siden de åbnede i 1980. Det blev så stor en succes, at de måtte udvide med restaurant på første sal. Shawarmaen serveres i pita-brød, og der er masser af det gode kød i.
Shawarmaen er krydret i arabisk stil og består af 10-15 % lammehals og 85-90 % oksekød.
Fin chilidressing til.

StrøgShawarma
Frederiksberggade 5, ST.
1459 København K
33 13 72 84

Rigtigt god libanesisk shawarma med oksekød og en smule lam, god krydring, og masser af tilvalgsmuligheder såsom hummous, tabouleh etc.

Kebabistan - Halal Shawarma
Istedgade 105, st.
1650 København V
tlf: 33 22 89 93
myspace.com/kebabistan

Kebabistan er nok en af byens mindste bikse. Lækkert mildt marineret - og meget saftigt - lammekød serveret i pita, 'tyrkiske bedste brød' eller dürüm. Vælg selv til eller fra af indholdet i salaten.

Jeg besøgte Konya Import, en pladebiks på Istedgade med speciale i tyrkisk og kurdisk musik, og spurgte ejeren Mahmud hvilken Shawarma joint på Istedgade han mente var bedst... Hør svaret her.

Aladdin Pizza & Sharwarma
Vester Farimagsgade 4-6
1606 Kbh V
tlf: 33 91 18 19

Godt krydret shawarma, 10 % lam og 90 % okse. Krydret i samme stil som Shawarma Grill House's berømte Shawarma. Hos Aladdin kan du også få hjemmelavet hummus til.

Lyngby Shawarma House II [lukket!]
Københavns Hovedbanegård
1570 København V
Tlf: 33 93 85 58

Lyngby Shawarma House har åbnet en restaurant på hovedbanegården, hvor de blandt andet serverer deres gode Shawarma. Den er i arabisk stil, meget i stil i Shawarma Grill House, men marinaden er lidt anderledes, og indeholder tydeligvis en del eddike, der mørner kødet samtidigt med at det beholder sit "bid", saft og kraft. Alt fedt er omhyggeligt skåret fra, hvilket bidrager til en lidt tør fornemmelse af kødet, der er en blanding af cirka 4/5 okse og 1/5 lam. Desuden fås grillspyd, hummus med mere.


Måske har du et tip om andre steder i byen, der laver en god shawarma? Send mig en mail.

Publiceret den 13. juni 2005
Opdateret 6. januar 2008

 

Man skal efterhånden gå skosålerne flade før man finder en shawarma joint, der kommer rigtige kødstykker på spiddet. Tro mig, forskellen kan virkelig smages - og det betaler sig at smide lidt ekstra penge for det.

Kebabistan på Istedgade er et af de få steder der laver shawarma på 100% lam. Saftigt, lækkert og mildt krydret.

Shawarma Grill House åbnede i 1980 og var Københavns første Shawarma bar. De har aldrig gået på kompromis med kvaliteten, og har hele to gigantspid kørende med deres godt krydrede blanding af lam og okse.

 

............................

Max Havelaar

Økologiske bæredygtige fødevarer.

Læsø Saltsyderi

Gammeldags sydesalt, supergodt!!!

mackmyra

Sveriges første single malt whisky-destilleri.

Juul's Vin & Spiritus

Vin og spiritus fra hele verden. Speciale: whisky, men også mange slags rom, tequila, absinth...

caramba

Mexikansk restaurant i Nyborg. Her kan du få 'Tapatio' og 'El Tesoro de Don Felipe' tequila - to af verdens bedste :)

kalu

Det lyder som en dåseskinke, men er en delikatesse-forretning i kødbyen.

www.ale.dk

Danske Ølentusiaster

www.friendsofguinea.org

Funky afrikanske opskrifter fra Guinea.

 

(c) mikkel hornnes 2003-10