journalistik musik Til forsiden mad

<



Rom og Cachaça.
Her finder du en kort introduktion til fransk Rhum Agricole og brasiliansk cachaça samt smagenoter på en lang række forskellige rom og cachaça. Smagepanel: Mikkel Hornnes og Frederik Meier-Pedersen.

Rhum Agricole
Hovedvægten ligger på rom af typen 'Rhum Agricole' fra Martinique. Dette er en AOC kvalitetsbetegnelse, som indebærer en lang række krav til produktionen, blandt andet at rommen skal laves af friskpresset 'vesou' - sukkerrørsjuice, og ikke af melasse, som de fleste andre typer rom. Melasse er et restprodukt fra sukkerproduktionen. Efter at franskmændende fandt ud af at lave sukker af sukkerroer, faldt efterspørgslen på rørsukker fra de franske kolonier kraftigt. På Martinique og Guadeloupe begyndte man derefter i stor stil at lave rom direkte af den friske sukkerrørsjuice. Lys rhum agricole er oftest ikke lagret, dog er fx Clements lyse rom lagret på ståltanke i nogle måneder. I modsætning hertil er f.eks. Bacardis lyse rom der er lagret på træfade, for at opnå en mere afrundet smag, og herefter filtreret for at fjerne farven. Rhum Agricole destilleres kontinuerligt på kollone-apparater.

Rhum Vieux
Hvis en rhum agricole kaldes 'Rhum Vieux' - 'gammel rom' - betyder det at den er mindst 3 år gammel. 3 år lyder måske ikke af så meget, hvis du er vant til at drikke 18 års whisky. Men smag selv! 3 år i Caribien gør underværker. Det varme og fugtige klima betyder nemlig at lagringsprocessen foregår ca. 3 gange hurtigere end i fx Skotland. Ofte anvendes der bourbonfade til lagring af rhum. Det vil sige egetræsfade, som tidligere har indeholdt amerikansk bourbonwhiskey. Denne er lavet på f.eks. majs, hvede og rug - men det er en helt anden historie :)

Cachaça
I Brasilien kaldes den lokale brændevin på sukkerrør 'cachaça' - nogle betragter den som en rom, selvom det ikke kaldes sådan i Brasilien. Det kommer an på hvordan man definerer rom, idet cachaça ofte indeholder en lille smule majs eller anden kornsort, som traditionelt anvendes til at starte gæringen med. Dette gælder den tradtionelle variant; 'Cachaça Artesanal', mens den industrielle variant ; Cachaça Industrial' tilvirkes på ren sukkerrørssaft. 'Cachaça skal være lavet på friskpresset sukkerrørsjuice - her kaldet garapa - og der findes en række fine eksempler på drikken. Herhjemme er det dog svært at finde andre mærker end Pitú, Perdão, Ypioca, Nega Fulô og Germana. Det er interessant at bemærke at cachaca kan være lagret ikke blot på gamle whisky-fade af eg, men også nye tønder af balsamo, jequitibá, amburana, freijó, ipê... i alt over 15 forskellige typer brasiliansk træ. Traditionelt laves cachaça i kobber pot stills, eller alambiques, som de kalder dem i Brasilien, og der destilleres normalt kun en gang, hvilket resulterer i en meget smagsrig spiritus. Den industrielle variant destilleres kontinuerligt på kollone-apparater og er smagsmæssigt mere neutral, af og til med en underliggende fedtet, brændt smag af petroleum.



Trois Rivieres. Rhum Agricole, Martinique. Hvid rom - ikke, eller kun lidt, lagret.

Mikkel: frisk duft af sukkerrør. En frisk og let sød smag. Lidt jordagtig.

Frederik: Vinøs, æbleagtig duft. Afbalanceret sødlig smag, god fylde.

Clement / Grappe Blanche. Rhum Agricole, Martinique. Hvid rom - lagret på ståltanke.

Mikkel: En flot let fyldighed, minder lidt om æggesnaps i kroppen.

Frederik: Meget afbalanceret let spirituøs duft. Smager som highland whiskey, dog en smule skarp i eftersmagen.

Clement / Canne Bleue. Rhum Agricole, Martinique. Hvid rom - lagret på ståltanke. Bemærk: denne rom er lavet udelukkende på een type sukkerrør; canne bleue.

Mikkel: Fed duft af sukkerrør.

Frederik: Bouquet som en Chablis. Tyk konsistens, sød, kraftfuld, simpel dog meget fyldig.

Clement / Clement D'or. Rhum Agricole, Martinique. Lagret rom, men under tre år.

Mikkel: Falder mellem to stole. Har slet ikke friskheden fra den unge rom og heller ikke tilstrækkelig fyldighed fra lagringen.

Frederik: Simpel duft, lidt flad. Smagen fortaber sig for hurtigt. Mangler kompleksitet.

Clement / Rhum Vieux VO. Rhum Agricole, Martinique. Rhum Vieux.

Mikkel: Antydning af sødme i næsen, demerara. Tør, let fyldig smag.

Frederik: Tør, sprittet og let sødlig duft. Smagen er tør, mellemfyldig, let skarp.

Clement / Cuvee Speciale Charles.
Rhum Agricole, Martinique. Rhum Vieux. En blanding af 3-6 år gamle rom.

Mikkel: "Stikker" lidt, ikke helt harmonisk.

Frederik: Let sprittet duft, citrus, karamel. Kompleks og fyldig. Spids med en rund eftersmag.

Clement / Cuvee Speciale Homére. Rhum Agricole, Martinique. Rhum Vieux, mindst 6 år.

Mikkel: Mellemfyldig smag, karameliseret rørsukker, kokos. Fylder som en æggesnaps ( jeg ved det lyder lidt syret) Et dejligt harmonisk glas rom.

Frederik: Svagt sødlig, karamelagtig, svag antydning af sirup.

Clement / Six ans d'âge. Rhum Vieux, Martinique. 44 % alc. vol.

Mikkel: I duften fornemmer man sukkerrørsaften trods de seks års lagring. Rommen er balanceret, ret fyldig og med en diskret sødme.

Rhum JM / Rhum Agricole Blanc.
Rhum Vieux, Martinique. 50 % alc. vol.

Mikkel: Klar, ren duft med lette noter af blomster og et fint indtryk af sukkerrør. Smagen er stærk pga den høje alkohol-procent, men ren, tør og relativt fyldig. En diskret sødme af sukkerrør vinder indpas på tungen.


Rhum JM / Réserve Spéciale. Rhum Vieux, Martinique. 47 % alc. vol. Direkte aftapning fra fad.

Mikkel: Fornem karamel-agtig duft af rørsukker. Smagen har sofistikerede træk af eg. Rommen er slank og elegant, som det er typisk for JM.

Rhum JM. Rhum Vieux, Martinique. Rhum Agricole. Rhum Vieux, 10 år. Direkte aftapning fra fadet.

Mikkel: Er så smældhamrende velsmagende, kompleks og afbalanceret at det nærmer sig det guddommelige. En utrolig nydelse!


Damoiseau. Rhum Agricole, Guadeloupe. Rhum Vieux, 15 år.

Mikkel: Meget tør, nærmest knastør. Lidt anonym.

Frederik: Den går på krykker. Behagelig, måske for anonym.

Plantation Rum / Trinidad 1993 Vintage. Lagret rom, 9 år.

Mikkel: Gylden sødme, demerara.

Frederik: Ganske fyldig. Let kompleksitet. God balance mellem sødmen og dens fyldegivende sprittede nuancer.

Plantation Rum / Barbados Grande Reserve. Lagret rom, 5 år.

Mikkel: Varm, fyldig demerara sødme. Let træagtig smag.

Frederik: Morsom, sukker-karamel sød. Ganske fræk.

Cruzan Single Barrel Estate Rum. Lagret rom, St. Croix. Blandet af op til 12 år gamle rom.

Mikkel: Vulgær sødlig smag af kokos. Eftersmagen forsvinder for hurtigt, og minder om fester i 8. klasse vinder indpas.

Flor de Caña 7 años. Lagret melasserom, Nicaragua. Destilleri: Compañia Licorera de Nicaragua. 7 år.

Mikkel: en fyldig duft af gammel træplanke. I munden bliver træsmagen lidt bitter, og bakkes op af lidt sødme, og alkohol der prikker i ganen. En let romstil.

Frederik: Frisk syrlig duft. En smule peber i smagen,

Pyrat XO Reserve Rum.
Planters Gold. Anguilla Rums, Ltd. BWI. 40 % alc. vol.

Mikkel: Flot duft hvor appelsinskal glider over i gamle trænoter. Bitter appelsinskal og clementin i smagen, fint bakket op af en let sødme og lette træpræg. Et mere sofistikeret svar på en Grand Marnier.

Frederik: I starten har den lidt clementin kørende. Lidt peber i slutningen.

Don Q Grand Añejo. Lagret melasserom, Puerto Rico. Destilleri: Destileria Serralles. Et blend af op til 12 år gamle rommer. 40 % alc. vol.

Mikkel: Stikkende, noget sprittet duft. En simpel og straightforward let sødlig smag med karamel, kokos og mildt præg af eg.

Araxá. Cachaca de minas.
Fadlagret (egetræ) cachaca på sukkerrørsjuice, Brasilien. 38,5 % alc. vol.

Mikkel: Rustik, fin og sødlig smag af sukkerrør. En meget fin cachaça med en blød og forfriskende smag.

Magia de Minas. Fadlagret cachaca af sukkerrørsjuice. Minas Gerais, Brasilien. 46 % vol.

Mikkel: Farven er lys gyldengul. Duften træagtigt tør med en rund let fornemmelse af karamel. Smagen i starten meget sprittet. Ikke helt harmonisk. Den træagtige tørhed fra duften går igen i smagen. Eftersmagen er bitter med noter af træ.

Perdão. Cachaca af sukkerrørsjuice. Ikke lagret. Rio de Janeiro, Brasilien. 38 % vol.

Mikkel: Helt klar i farven. Skarp, industriel lugt med en vis fedme. Svært at bemærke sukkerrør i duften. Skarp, dog med en vis rund smag. Smager ikke meget af sukkerrør. Ikke noget særligt. Nærmest lidt bitter i eftersmagen.

Santa Rosa. Chachaca af sukkerrørsjuice. Lagret 8 år på egetræsfade. Rio de Janeiro, Brasilien. website

Lys grøn-gylden farve. Sødlig smag af eg. Spændende krydrede noter af julesmåkager (kanel) og kokos. Der er et sødligt touch i eftersmagen, som hænger længe ved.

Coluninha. Cachaca. Ikke lagret. Belo Horizonte, Brasilien. 40 % vol.

Det fortælles at denne cachaca var Dronning Margrethes favorit under et besøg i Brasilien. Coluninha har en upoleret, skarp, ram duft af 'maskinsprit', hvilket måske kan forklare den storrygende dronnings forkærlighed for drikken.
Let krop med en olieagtig fedme, en vis græsagtighed og en lille sødme i eftersmagen. Hvis man er til en hardcore dram, er Coluninha værd at prøve.

Weber Haus Serie Ouro. Cachaca. Brasilien. 38 % vol.

Rustik sprit med en let afrundet smag af fadlagringen. Træet har også efterladt sig en let bitter afsmag i drikken. Ikke nogen stor cachaca.

Appleton Special. Rom på melasse. Jamaica.

Tør, træpræget lugt. I smagen en tør, slank krop med et sødligt og syrligt træpræg. Interessant at træet er så dominerende frem for den typiske smag af karamel.

MaltecoRon. Rom. Guatemala. 41,5 % vol.

Mikkel: "typisk" romduft, a la romessens. En blanding af skarp sprit, egetræ, syltede sure kirsebær, og brun farin i næsen. Ikke helt sammenhængende smag, med kraftigt sød smag af brun farin. En ung pågående træplanke titter frem før sukkerbølgen. Mangler generelt samling i smagen.

Frederik: en irriterende bund af øllebrød i duften. Sødmen bliver en smule vammel.

Publiceret 3. april 2004
Opdateret 16. maj 2008

 

Sangsters Rom

Clement Rhum Vieux VO. Et godt eksempel på Rhum Agricole fra Martinique...

............................



Rom & cachaça

Tidsskriftet Djembes dybdegående site på engelsk om rom og cachaca. * Er under udarbejdning *.

Artikel fra Euroman

Journalisten Jesper Uhrup Jensen bedømmer en række rom, dog kun fra én importør; Mac Y.

Brewpub


Nyt ølsted på Vestergade i København. Her finder du desuden et stort romkort, der inkluderer Plantation serien, samt rhum agricole fra Clement og JM. Priserne er yderst rimelige, og prisen for et glas eksklusiv JM Rhum vil jeg kalde decideret billig!

Rhum JM

Meget sofistikeret Rhum Agricole fra Martinique.


Rhum Clement

Rhum Agricole fra Martinique.

Wein und Whiskey

Tysk biks, der forhandler mange caribiske rom over nettet.

distill.com/brazil

Links til en lang række cachaça destillerier

Damoiseau

Rhum Agricole fra Guadeloupe.

whiskey messen

Den årlige whiskeymesse i KB-hallen.

rhumvieux

Forhandlere af rum fra Martinique... Sitet er på fransk, og indeholder bla en liste over romproducenter på Martinique.

www.rum.cz


appetitvækkende samling af rom-etiketter

juul's vinhandel

god vin og spiritus, også mange gode sorter rom fra Caribien. Heriblandt Clement, JM og Plantation.


Mac-y's romside

Den jydske whiskeykræglers romside, god og informativ.

Rhum - expressions of sunshine

artikel om rom på engelsk


Det Lille Røgeri

Røgeri og gårdbutik på Lolland - bestil de mange specialiteter over internettet.

www.ale.dk

Danske Ølentusiaster

www.friendsofguinea.org

Funky afrikanske opskrifter fra Guinea.

(c) mikkel hornnes 2003-08