journalistik musik Til forsiden mad

<


Caribisk rom, sukkerrør og sukker-øer

Det hele startede i lande som Persien, Thailand og Indien, for det er nemlig derfra sukkerrør egentligt stammer. Planten kom til Europa i Middelalderen og Columbus havde en masse små planteskud af den med til Cuba – vist nok på hans anden rejse i 1493.

Cuba havde – ligesom mange andre øer og lande omkring Det Caribiske Hav - de helt perfekte jordbunds- og vejrforhold samt en perfekt temperatur året rundt. De opdagede caribiske øer kaldtes hurtigt for ’sukker-øerne’. Men tænk engang - de to første to gange jeg var i Caribien smagte jeg slet ikke på den lokale rom. Tredje gang i Caribien var det til karneval i Port-of-Spain, Trinidad, og dér var det næsten umuligt at undgå at fylde sig med rom. Mange forskellige flasker gik på rundgang i alle selskaber og retninger når man var i byen. Både til fêtes, calypso-jump-ups, soca fester, i karnevalsoptog - hvor som helst den stod på party-party.

Jeg fik hurtigt smag for denne nationale drik som de lokale sjældent bliver rigtigt berusede af. Men sker det, og bliver man indblandet i et færdselsuheld når man selv kører hjem i sin bil, er det på flere øer ’en formildende omstændighed’ hvis man har drukket rom - for det er jo en national drik.

Man kan næsten ikke sige rom uden også at sige sømænd eller søpirater i samme åndedrag. Det hænger sammen med de månedlange sørejser mellem Caribien og Europa og at søfolk ofte måtte drikke nærmest råddent vand eller gæret øl på togterne. Derfor blev rom et behageligt alternativ. I 1730erne fik mange søfolk typisk en kvart liter rom om dagen, der røg ned i én slurk. Senere blev det besluttet at rom ikke måtte drikkes rent, men skulle blandes vand eller måske frugtsaft og drikkes i små portioner over mange timer. Rommen solgtes på den tid under navnet ’Kill Devil’ og kaldtes også for rumbullion, der betød stor tumult hvilket dels antyder hvor navnet stammer fra samt behovet for at styre begivenhederne.

I dag drikker fiskerne på de caribiske øer typisk rom ’straight’ direkte fra flasken, uanset rommens temperatur. Det kunne jeg aldrig gøre. Jeg kan kun drikke den iskold som en ’cuba libre’ eller iskold som en punch eller lokal eksotisk frugtjuice. Rom punch er dog særdeles farlig! Jeg har oplevet flere venner der er taget på sejltur med et ’Jolly Roger’ sejlskib der reklamerede med at frokost og rom punch ad libitum var inkluderet prisen! Turen tager altid præcist lige så mange timer som der skal til for at denne drik slår som et massivt kølleslag på en frisk ung mand med en stærk lever. Jeg har endda prøvet det selv og er glad for at bilisterne de følgende 24 timer kunne læse mine slow-motion zombie-bevægelser.

Der findes tusindvis af rom producenter. Visse østater og lande har kun få producenter der har sat sig på hele markedet, men i f.eks. Guadeloupe og Martinique er der nærmest uendeligt mange producenter. Rom kvaliteten fra disse øer er yderst svingende – med mindre man synes det er spændende med en flavour af tørv, tjære, skippers gamle snade og ditto røg. Jeg har smagt én derfra der gav mig forestillinger om hvordan billig petroleum måtte smage…. Se i øvrigt på Peter’s rum pages www.rum.cz hvor du kan se en enorm samling af labels der er listet op i lande fra især Caribien og Sydamerika.

I Venezuela har de en fin men dyr rom, som fås i en læderpose. Den sælges og drikkes som cognac, dvs. i små glas – det går lige an. Den koster omtrent fem gange så meget som den fremragende hverdags rom ’El Muco’ der lokalt typisk koster 13-14 kroner flasken.

Jamaica er måske det mest populære land i rom-sammenhæng. Alligevel var mine forventninger højere end det jeg faktisk smagte. Man bliver dog ikke skuffet. Næsten alle mærker er rigtigt gode og langt over gennemsnittet, men der var ikke et mærke der rigtigt udmærkede sig suverænt. Men jeg nåede vel også kun at smage på 15 forskellige og udvalget er enormt! Appleton er et sikkert hit.

Til gengæld er der nogle mærker i Den Dominikanske Republik der bestemt når toppen. De har få mærker, men til gengæld er de helt i top alle sammen. Det er især ’Bermudez’ der kun producerer højkvalitets rom – ligesom ’Barcelo’. Den billigste og mest solgte er ’Brugal’ der svarer til en gennemsnits rom på Jamaica.

På Trinidad foretrækker jeg en der hedder ’Old Oak’ – specielt den hvide der i folkemunde kaldes ’white oak’. Den kan man stort set drikke løs uden at få tømmermænd dagen efter – så længe du ikke drikker andet. Den mest populære er dog ’Fernandes – Vat 19’. Det er især den mørke der har en flavour hen ad den skotske whiskey ’Lagavullin’. Meget røget og tørveagtig smag. En yderst spændende og hurtigt vanedannende rom af høj klasse.

Cuba Libre
Caribiens Paris har man kaldt Cuba’s hovedstad, La Habana. For snart hundrede år siden var det her at kultur eliten mødtes. Skuespillere, forfattere, politikere, musikere og velhavere. Det var her man fik den ægte vare - Mojito, Daiquiri og ikke mindst Cuba Libre på de lige så kendte barer, hoteller og forlystelsessteder. Historien om Cuba Libre siges at ligge helt tilbage i 1898, ved den spansk-cubanske løsrivelseskrig. En amerikansk officer bestilte en rom i en lille Havana-bar. En lokal sad tæt derved og drak et glas af nye amerikanske Coca-Cola som netop kommet til byen og for at understrege solidariteten med cubanerne mod det spanske diktatur foreslog han at de drak en blanding af rom og Coca-Cola, for at fejre sejren over den spanske overmagt med ordene ’Cuba Libre’ – altså ’Frit Cuba’. Havana Club regnes ikke for en speciel fin rom på Cuba, men den er overkommelig i pris og samtidig en aldeles udmærket rom.

Desværre er det ikke nemt at få ret mange mærker herhjemme, men nemt at få appetit når man ser alle de mange labels på www.rum.cz

af Peter Krog - aka De Mighty Rumpunch

[ Gourmikkel tilføjer: hos Juul's Vinhandel finder du et udvalg af virkeligt ekslusiv rom til en overkommelig pris ]

Publiceret den 2. november 2003

 

Sangsters Rom

Et kært minde fra Peter Krogs private rom-arkiv...

 

............................


whiskey messen

Den årlige whiskeymesse i KB-hallen.

rhumvieux

Forhandlere af rum fra Martinique... Sitet er på fransk, og indeholder bla en liste over romproducenter på Martinique.

www.rum.cz


appetitvækkende samling af rom-etiketter

juul's vinhandel

god vin og spiritus, også mange gode sorter rom fra caribien.

whiskysalg.dk

- forhandler whisky, rom m.m. over nettet.

anker's røgeri

Røgeri og gårdbutik på Lolland - bestil de mange specialiteter over internettet.

www.ale.dk

Danske Ølentusiaster

www.friendsofguinea.org

Funky afrikanske opskrifter fra Guinea.

 

(c) mikkel hornnes 2003