journalistik musik Til forsiden mad

<

Ortodoks klez’n’grass!
- anmeldelse af koncert med Andy Statman Trio d. 27.09.06 i Synagogen i Krystalgade

Til trods for den stigende interesse for klezmer og forskellige afarter af balkanmusik blandt danskerne i disse år, er der urimeligt få besøg af store klezmernavne på danske spillesteder.

Det var derfor en stor luksus at få muligheden for at opleve Andy Statmans trio i synagogen til det jødiske nytår. Når man underkaster Statmans udseende en blot overfladisk granskning, afspejler den hans stigende religiøsitet. Hans musikalske sind er dog meget alsidigt, hvilket også blev demonstreret på denne fine aften i synagogen, hvor både hans klarinet- og mandolinspil var af høj klasse.

Statman beskriver sit koncertprogram som en slags 'musikalsk konversation', som skabes i et tæt samarbejde i øjeblikket mellem de tre musikere. Almindelige regler for sceneoptræden, såsom 'spil aldrig med ryggen til publikum', kan naturligvis annulleres i en sådan sammenhæng, da det er den rent musikalske kommunikation, der tæller her.

Og Andy Statman og medspillerne Jim Whitney på kontrabas og Larry Eagle på trommer og slagtøj havde en fængende energi i samspillet, hvor alle tre musikere virkelig gav los. Dog må det bemærkes, at bassisten Whitney, til trods for en generelt entusiastisk energi og et godt rytmisk flow, for ofte havde problemer med intonationen på sit instrument.

Eagle spillede opfindsomt og rytmisk sikkert det meste af koncerten, og iklædte sig undertiden det finurlige 'vaskebræt-forklæde', som spilles med skeer og især kendes fra Louisianas zydeco musik.

Repertoiret afspejlede Statmans musikalske spændvidde, fra det hassidiske repertoire, over mere traditionel klezmer og småromantisk amerikansk countrymusik til knitrende fyrig bluegrass i et særdeles medrivende tempo. En del af programmet var dog ret tilbagelænet, hvilket gjorde effekten så meget større når trioen for alvor hev kul på maskineriet, så det gav genklang i synagogens fjerneste afkroge – som til den afsluttende bluegrass tour-de-force hvor Statman & Co. satte et stort rungende punktum for en flot koncert.

Andy Statman beviste med et oplagt overskud hvilken musikalsk ener han er; og at klezmeren (som mange nok havde forventet at høre denne aften) skam kun repræsenterer en del af hans kunnen.

 


foto: Jacob Sørensen


Videostump fra koncerten

 

 

 

............................

Global Copenhagen

Det nye world spillested efter Etnorama...

Roskilde Festival
www.allmusic.com

Musikleksikon. Stol dog ikke på diskografierne!

djembe

verdensmusiktidskrift, pladeanmeldelser, koncertkalender.

world music central

Masser af nyheder, anmeldelser og biografier.

World Music Charts Europe

Hitliste baseret på europæiske radioværters smag - IKKE på salgstal.

 

(c) mikkel hornnes 2003-06