journalistik musik Til forsiden mad

<

* :( Mama Africa lukkede i februar 2010 *

Mama Africa - afrikansk restaurant i Griffenfeldsgade

Griffenfeldsgade 17
2200 København N
Tlf. 3539 4989

Bordbestilling:
mandag-lørdag fra kl. 16:00 til 22:00

Åbningstider
Køkkenet er åbent: mandag-lørdag fra 18:00 til 22:00


Djembe Magazine besøgte Mama Africa kort efter åbningen, læs den informative artikel fra bladet.

Besøg Mama Africas website og læs mere om ghaneseren Kwame Adams og hans mad.

Herunder er en artikel om traditionel mad i Ghana, baseret på et interview med kok Kwame Adams. Artiklen er oprindeligt publiceret på mamaafrica.dk


‘What’s cooking in Ghana?’
Ghana, Kwame Adams hjemland, er berømt særligt for sin fufu, en slags elastisk mos der kan være lavet af majs, madbananer eller en rodfrugt såsom maniok, yam eller coco-yam. Fufu er en meget central, ja uundværlig, del af måltidet for mange ghanesere. “De kan spise kilovis af kød, brød, ris og grønsager, men mætte bliver de aldrig før de har fået deres fufu”, fortæller Kwame.

En klassisk ghanesisk ret består af en portion fufu omkranset af ‘sauce’ eller ‘soup’. En populær variant er ‘Groundnut Soup’ – jordnøddesuppe. Man spiser med fingrene (højre hånd!) og det foregår på den måde at man tager en portion fufu, dypper den i ‘soup’ – og sluger den. Fufu tygges ikke, det sluges…

Bladene fra rodfrugter får ikke lov at gå til spilde, men bruges som ‘spinat’.
Også den kraftige røde ‘palm oil’ præger køkkenet. En tyk og potent smagsgiver i maden, og kritiske tunger vil vide at den indeholder nogle svært nedbrydelige fedtsyrer… Netop palmetræet, som denne olie stammer fra, er helt centralt i det ghanesiske køkken og det er fascinerende hvordan én og samme palme udnyttes til mange forskellige formål; af palmens frugt udvindes rød palmeolie og palmesovs. Af frugtens sten laver man hvid palmeolie. Tapper man træets saft kan det gæres til palmevin, som igen kan gæres til palmeeddike, eller destilleres til lokal ‘gin’.

Lader man stammen fra den en fældet palme ligge i nogle måneder indtages den af de dejligste orm; et velkomment proteintilskud. De har dog forskanset sig godt i palmens indre, men ved at brænde stammen af og flække den, kan man komme ind til de små lækkerbiskner.
Endeligt kan man lave kurve og fletværk af bladene og fibrene fra barken – så der er næsten intet fra dette fantastiske træ, der går tabt.

Retter og tilberedelsesmetoder varierer meget fra stamme til stamme i Ghana, nogle laver f.eks. retten ‘kenkey’ af frisk majs, mens andre lader majsen gære i nogle dage først. Nogle stammer foretrækker at fjerne de små skaller om majskornene, andre lader dem blive og på den måde er der generelt en del forskelle i tilberedelsesmetoderne.
Fisk bruges gerne, i både frisk og tørret/røget form. Desuden er der en forkærlighed for at blande forskellige typer kød sammen i samme ret hvis det skal være særligt godt; kylling, oksekød og grisetæer… Der er uskrevne regler for hvilke typer kød der kan kombineres; for eksempel ville de færreste finde på at kombinere frisk fisk og kylling…

Af lokale krydderier findes der blandt andet de to peber-arter ‘Grains of Paradise’ og ‘Negro Pepper’ – som var udbredt i Europa for århundreder siden, men sjældne her i dag – samt stærke chilier af samme afstamning som den berygtede Habanero.



Kwame Adams

 

 



Mama Africa

TV2 Konzoom har lavet en udsendelse om Afrika i København. De var blandt andet på besøg på restaurant Mama Africa. Se programmet her.

............................



African House

afrikansk butik med mange spændende madvarer på Vesterbro. Du kan bestille over internettet.

Eliksir Aalborg

Nej, det er ikke en ny velgørende kryddersnaps fra Spritfabrikkerne... Det er en forretning som sælger et væld af spændende fødevarer fra hele verden. Blandt andet en lang række mexi-kanske chilier som ellers er svære at finde, og afrikanske fødevarer som du må kigge langt efter heroppe nordpå. Sender pr. efterkrav.

The African Cookbook

Stor opskriftsamling fra mange afrikanske lande.

www.friendsofguinea.org

Funky afrikanske opskrifter fra Guinea.

africafé

Anette Mollels sider om afrikansk mad fra Ghana, Tanzania og Kenya.

Max Havelaar

Økologiske bæredygtige fødevarer.


Det lille røgeri

Røgeri og gårdbutik på Lolland - bestil de mange specialiteter over internettet.

Læsø Saltsyderi

Gammeldags sydesalt, supergodt!!!

mackmyra

Sveriges første single malt whisky-destilleri.

Juul's Vinhandel

Vin og spiritus fra hele verden. Speciale: whisky, men også mange slags rom, tequila, absinth...

caramba

Mexikansk restaurant i Nyborg. Her kan du få 'Tapatio' og 'El Tesoro de Don Felipe' tequila - to af verdens bedste :)

www.ale.dk

Danske Ølentusiaster

 

(c) mikkel hornnes 2003-07