journalistik mad

<

Lelo Nika – Serbien/DK/Sverige

Lelo Nika har vundet to verdensmesterskaber i harmonika-spil og vandt ‘Djembe Prisen’ ved Danish World Awards i 2002.

Han stammer fra den rumænske landsby Nikolinci i den multietniske region Vojvodina i Serbien, tæt ved den rumænske grænse. Flyttede med familien til Danmark som et-årig, og har boet i Sverige siden 1997. Lelo Nika voksede ikke op i en ‘traditionel’ roma-familie og fik først senere i livet kontakt med den serbiske og rumænske roma-musik. I starten var det primært rumænsk og jugoslavisk folkemusik, han spillede.

Lelo Nika fortæller selv, at han i sine ungdomsår kun nødigt øvede mindre end tre timer om dagen. Helst fem timer. Og gerne endnu mere. Så selvom han er et musikalsk vidunderbarn er der altså også blevet investeret sved i talentet.

Han har haft en række forskellige lærere, som tilsammen repræsenterer forskellige traditioner og tilgange til musikken. Gennem serbiske Branimir Dokic lærte han at spille korrekt og stilfuldt. Gennem Ionel Corneanu forstod han betydningen af ordet disciplin. Senere, i Danmark, mødte han den rumænske roma Andrei Mihalache, som blev hans lærer og som en ny fader for ham. Igennem ham fik den unge Lelo endelig stillet sin sult efter at lære de rumænske romaers musik ordentligt at kende.

Lelo har også studeret hos Mogens Ellegaard, Jeanette Dyremose og senere i Malmö hos Lars Holm.

Han suger inspiration fra snart sagt alle genrer. "Selv dårlig musik rummer noget godt", siger han. Han har gennem tiden gennemgået en stor udvikling – fra at være en talentfuld og teknisk imponerende musiker inden for jugoslavisk og rumænsk musik til en musiker med et universelt musikalsk sprog, der kan berige i snart sagt enhver sammenhæng.

Lelo var i mange år verdensberømt i roma-miljøet i Helsingør hvor han boede, men stort set ukendt i resten af Danmark og verden. Det skulle der dog med tiden blive rokket ved.
Tingene tog fart for Lelo Nika, efter han i 1996 kom med i projektet '‘One Song' anført af bassisten Bo Stief. I Danmark spiller han stadig med Stief – i en trio, der også inkluderer den italienske pianist Paulo Russo. Desuden slår han sine folder i den dansk-israelske guitarist Dalia Faitelsons orkester, hvor han er med på foreløbigt fire CD-udgivelser.

Lelo Nika har været efterspurgt eksotisk solist hos blandt andre orkesteret TV-2, sangerinden Lis Sørensen og dance-gruppen Infernal, og han har på internationalt plan spillet med – og imponeret – notabiliteter som Joe Zawinul.

I sit nye hjemland Sverige har han blandt andet været solist i Norlandsoperaens Symfoniorkester med musik af Thommy Andersson og spillet duo med den kvindelige rigsspillemand Thuva Härdelin. Der er med andre ord ingen grænser for, hvilken musik Lelo Nika med smittende begejstring kaster sig ud i.

Lelo Nika har flere CD-udgivelser bag sig, hvoraf de to seneste er dedikeret henholdsvis rumænsk og serbisk musik. Det er dog primært i den direkte kontakt med publikum, at han har skabt sit renommé som en mester på sit instrument.

 

Mere information på Lelo Nikas officielle website:
www.lelonika.comLelo Nika

 

Udgivelser:

Seneste album:

'Beyond Borders' (DB Productions)

Andre udgivelser:

'Beyond Virtuosity' (DB Productions)

Med Bo Stief og Paulo Russo i trioen 'One Song III':
'First Time' (Sundance)
'Short Story' (Exlibris)- - - - - - - - - - - - -

Læs interview med Lelo - ca. midt på siden.

Læs et andet interview fra Djembe # 43.

Læs profil på worldmusic.dk

Hør musik på Lelos website

............................

www.allmusic.com

Musikleksikon. Stol dog ikke på diskografierne!

djembe

verdensmusiktidskrift, pladeanmeldelser, koncertkalender.

World Music Charts Europe

Hitliste baseret på europæiske radioværters smag - ikke på salgstal.

 

(c) mikkel hornnes 2003-07