journalistik musik Til forsiden mad

<


Spice up Da Latte
- caffe latte variationer

5 cl. espresso pr kop
Varm, skummende mælk
rørsukker

kanel
vanille
chili
kardemommekapsel
kryddernelliker


Når man laver en caffe latte er det vigtigt at tænke på at det egentligt er mælk krydret med kaffe. Blandingsforholdet skal være rigtigt. For mit vedkommende tager jeg en kop på ca. 1/4 liter og hælder 5 cl. espresso i. Derefter rører jeg kaffen op med rørsukker - gerne så mørkt, obskurt og klumpet som muligt - og endelig fylder jeg koppen op til randen med varm skummende økologisk Jerseymælk fra Irma. Som regel "minimælk" varianten, men letmælk og naturligvis sødmælk giver et endnu frodigere skum.


Kanel - latte a la mexicana
Når jeg skal krydre min latte sker det oftest med kanel. Det bruges meget i Mexico. Jeg tager et lille stykke kanelbark, svarende til en lillefingenegl, og knuser det i en morter. Det kommer derefter sammen med den friskmalede kaffe i espressokanden og får en tur på gasblusset.


Vanille

Skrab frøene ud af et stykke vanillestang på 3-4 centimeter og kom det i mælken før den varmes. Bemærk at *polynesisk vanille* er helt igennem fantastisk velsmagende. Kan kombineres med kanel.


Chili
Blev faktisk til ved et tilfælde en dag hvor jeg skulle knuse kanelbark til min caffe latte. Jeg tænkte ikke over at jeg dagen før havde brugt morteren til at knuse adskillige håndfulde tørret chili - af den stærke variant. Det smagte godt igennem i kaffen også... og jeg kunne LIDE det :) - det var frækt, en sødlig krydret smag, og så et bid af chili til sidst. Tag en kvart af de stærke små thaichilier og kom den med kanel i morteren - knus den groft - og derefter i espressokanden.


Arabisk
Fyld glad morteren med 1/2 lille chili, 1 kardemommekapsel, 2 kryddernelliker og et lille stykke kanel (ca. 1 kvadratcentimeter). Knus det groft og kom det i espressokanden med den udvalgte kaffe.

Publiceret den 26. oktober 2003

 

Julesnaps

Caffe Latte... Denne dejlige kombination af kaffe, varm skummende mælk og mørkt rørsukker... Krydret med kanel, vanillie, kardemomme, chili, eller???

 

............................

Løgismose

Specialforretning for adskillige delikatteser. Har bla polynesisk vanille.

forenede dram bryggere

Kryddersnapsens apostle

anker's røgeri

Røgeri og gårdbutik på Lolland - bestil de mange specialiteter over internettet.

www.ale.dk

Danske Ølentusiaster

friendsofguinea.org

Funky afrikanske opskrifter fra Guinea.

 

(c) mikkel hornnes 2003