journalistik musik Til forsiden mad skrevet 1. juli 2003

<

Kimmo Pohjonen 'Kluster' - Akkordeonets nye budbringere.

Duoen ’Kluster’ sprænger de gamle rammer for, hvordan akkordeonmusik kan lyde. Jeg talte med Kimmo Pohjonen om at spille et instrument med så dårligt et rygte.

Hør interviewet.

Akkordeon incest
"Hvis du starter som ti-årig med at spille akkordeon, må der være en helt særlig grund, ellers ville du ikke gøre det. Men min far spillede akkordeon, så jeg tænkte: "Ah, det kunne måske være cool". Jeg fandt jeg ud af, at det bestemt ikke var et cool instrument at spille. Men jeg fortsatte, fordi jeg var et velopdragent barn. Rent faktisk skammede jeg mig over det, jeg fortalte ikke engang til mine venner, at jeg spillede akkordeon. Så jeg havde en lidt syret barndom."

"Det er en slags akkordeon incest. Børn der gerne vil gøre deres forældre glade, spiller akkordeon. Og hvis du sidder og spiller det her ’om-pa om-pa’ og de voksne står og lytter på – hvad godt skulle der komme ud af det? Hvis man spiller guitar er det noget andet, så er der et forældreoprør i gang."

Nyt land
"Vi forsøger at lave noget musik, der er helt nyt. Noget som ingen har hørt før. Og som musiker er det også vigtigt med fornyelse, man ikke keder sig. Jeg tror faktisk, at vi er et af de mest unikke bands i hele verden. Jeg ved, at lige meget hvor jeg tager han med Samuli, så vil vi aldrig opleve nogen, der laver det samme som os. Det er spændende at arbejde med samplinger og elektronik, og at bruge lydene fra et gammelt, traditionelt instrument som akkordeon, som folk tror er det rene lort. Men instrumentet er så fuldt af lyd - og hver dag opdager vi nye fantastiske lyde. "


"I starten spillede Samuli almindeligt trommesæt, og jeg kunne ikke rigtig finde ud af formålet med at spille med ham. Men så begyndte han at sample mit akkordeon og spille på lydene. Det lød vildt; faktisk langt vildere end hvad jeg selv kunne lave med instrumentet. På den måde kan vi gøre instrumentet mere interessant og udvide rammerne for hvad man kan med et akkordeon. For der er intet andet instrument, der har så dårligt et renomme. Forhåbentlig kan vi inspirere kommende generationer til at spille akkordeon af egen fri vilje."

 

Foto: Gitte Gammelgaard

 

kimmopohjonen.com

 

............................

www.allmusic.com

Musikleksikon. Stol dog ikke på diskografierne!

djembe

verdensmusiktidskrift, pladeanmeldelser, koncertkalender.

World Music Charts Europe

Hitliste baseret på europæiske radioværters smag - IKKE på salgstal.

 

(c) mikkel hornnes 2003