journalistik mad

<

KAL – Serbien

Et forholdsvis nyt navn på den internationale scene, men gruppen har eksisteret i flere år, og tæller prominente medlemmer fra serbisk kulturliv. Gruppen blev dannet af brødrene Dushan og Dragan Ristic, hvis far var en af de første universitetsuddannede romaer, som stod ved sin herkomst. Brødrene fører arven videre ved at lede Amala Summer School, hvor der undervises i romaernes sprog, kultur og musik. 'Kal' betyder 'sort' på romani - et negativt tilnavn for romaer.

Dragan er universitetsuddannet og ser sig selv som en konceptuel kunstner, ikke blot som en musiker. Han er meget politisk engageret og ser det som sin mission at sprede de politiske budskaber gennem musikken.

"forvent ikke, at jeg bare vil lave smuk musik som du kan lytte til" siger Dragan. "Jeg vil synge om diskrimination, om mure der bliver bygget for at adskille romaer og gadje, og huse med romaer i som brændes ned. Det er min pligt!"

Dragan Ristic lægger heller ikke fingrene imellem når han beskriver hjemlandets musikscene;
"Der er så mange unge romaer der bare laver elendig popmusik fordi det serbiske samfund, efter kommunismens kollaps, har ladet den laveste fællesnævner regere. Mange gode unge musikere går på kompromis med deres musik fordi de ikke kan forestille sig, at der er nogen der gider høre andet end turboskrald. Jeg håber vi kan være et eksempel for unge roma-musikere ved at bruge beats, men stadig være tro over for vores kultur og musik", forklarer Dragan, der med Kals seneste plade vil vise at man godt kan være moderne og stadig holde fast i rødderne. Det er en slet skjult hentydning til keyboardets og rytmeboksens særdeles fremtrædende rolle i moderne serbisk musik.

Kals seneste plade er produceret af rytmesmeden Mike Nielsen, som har mixet musikken med frække elektroniske beats. Live har Kal en trommeslager med, og leverer et tjekket show der stimulerer både ører, hoved og dansesko.

KAL

 

Udgivelser:

Kal: Kal (Asphalt Tango)- - - - - - - - - - - - -

............................

www.allmusic.com

Musikleksikon. Stol dog ikke på diskografierne!

djembe

verdensmusiktidskrift, pladeanmeldelser, koncertkalender.

World Music Charts Europe

Hitliste baseret på europæiske radioværters smag - ikke på salgstal.

 

(c) mikkel hornnes 2003-07