journalistik musik Til forsiden mad

<


Interview med Amparo Sanchez fra Amparanoia


Spanske Amparo Sanchez startede bandet Amparanoia tilbage i 1994. Nogen sætter hende i genrebåsen ‘mestizo’, som er noget journalister har døbt musikalske strømninger som
blander latinamerikanske ingredienser, populærmusik, det ’varme’ og festlige, middelhavskultur og latinokultur i forening med rock, punk, ska, salsa osv. Men Amparo bryder sig ikke om at sætte denne etiket på sin musik. Hun foretrækker at være sig selv - Amparanoia. At spille på Roskilde Festivalen har hun haft lyst til siden hun startede sit band i 1994… Vi talte med hende efter en festlig koncert på Ballroom, fredag d. 2. juli 2004.

”Jeg husker da jeg startede Amparanoia og jeg læste et blad hvor man kunne læse om alle de store festivaler i Europa, og hvilke bands der spillede der. Og Roskilde Festival som jo ligger tæt ved København, og med Christiania som reference, tænkte jeg måtte være en musikalsk meget potent festival. Så det er faktisk som en gammel drøm at have stået på scenen her i dag. Det er første gang jeg har spillet her og det har virkeligt været fedt at mærke så stærk kommunikation med publikum. Jeg kan virkelig lide at bandet er på samme niveau som publikum, og det føler jeg vi har været under koncerten i aftes. Det var fantastisk.”

Hvad med når du spiller for et publikum som ikke forstår spansk? Er der den samme feeling? Når dine budskaber ud?

”For mig er der ingen grænser for musik. Da jeg hørte i mine helt unge dage hørte musik på engelsk, så forstod jeg heller ikke hvad de sang om, men det betød ikke noget. Senere købte jeg en bog med oversættelser af Bob Marleys tekster og så fandt jo spændende at læse: ”aha, det er dét han synger om. Han har budskaber”. Så det kan man altid gøre, vælge at søge dybere ned i teksterne, hvis man vil. Men musikken, som er det vigtigste, den er et universelt sprog. Og så længe publikum har en fornemmelse af hvad jeg vil sige, er det godt nok, selv om de så ikke forstår hvert et ord, jeg synger.”

Hvordan bliver du påvirket af sociale bevægelser?

”Jeg har altid lavet musik, siden jeg var helt ung. Det har været en stor udfordring at være kvinde, mor, og uden så mange penge på lommen. Men til gengæld har jeg haft masser af drømme, masser at lyst til at rejse og til lære verden at kende… og til at oversætte mine følelser til musik. Og flere sociale bevægelser er kommet til mig og har fortalt mig hvad de står for og hvad de kæmper for. Zapatisterne har inspireret mig meget, og folk som Manu Chao har også inspireret mig. Jeg tog til Mexico og lavede et projekt med zapatisterne. Men også rent musikalsk har Mexico været inspirationskilde for mig. Pladen ’Somos viento’ var resultat af alle de inspirationer fra Mexico.
Desuden er jeg meget inspireret af Cuba, dels fordi der er en del cubanske musikere i bandet, og det giver sig udslag både i vores musik- og tøjstil, men også gennem den cubanske revolution. Jeg indrømmer gerne at revolutionen har sine negative sider, men der er også virkeligt mange positive sider.”

Boycottet af de spanske medier
Et band der beskæftiger sig med et tema som ’revolution’ har ikke nemme kår i Spanien. Det er nemlig yderst sjældent Amparanoia bliver spillet på radio og i tv. Det er et ret alternativt band i Spanien. Men Amparo har accepteret at deres vej er en anden end gennem medierne.

”Det vigtigste er ikke at lave plader.”, forklarer hun. ”Vi er først og fremmest et live-band, som gerne vil spille for et åbent, feststemt publikum. Så vi tager ud de steder i verden hvor man er mere positivt stemt over for vores musik. Vi har faktisk et meget trofast publikum, som vender tilbage til vores koncerter gang efter gang,” slutter Amparo, der efter 10 år med Amparanoia føler at en cirkel er ved at lukke sig, og at det er ved at være tid til nye projekter, der måske ikke i lige så høj grad bliver lige så personligt funderet. ”Under alle omstændigheder kan jeg ikke lade være med at synge”, griner hun.

Amparanoias plader distribueres i Danmark af Worldbeat: worldbeat.dk og du kan besøge bandet på deres hjemmeside amparanoia.com


Af Mikkel Hornnes og Gustavo Lopez

 

Amparo Sanchez

Amparo Sanchez, forsanger i bandet Amparanoia, som hun selv stiftede i 1994.

Foto: Sasa Mackic (@)

 

............................

gogolbordello.com

essay recordings

stinky records

www.allmusic.com

Musikleksikon. Stol dog ikke på diskografierne!

djembe

verdensmusiktidskrift, pladeanmeldelser, koncertkalender.

World Music Charts Europe

Hitliste baseret på europæiske radioværters smag - IKKE på salgstal.

 

(c) mikkel hornnes 2003-04