journalistik musik Til forsiden mad

<Fermin Muguruza: "Roskilde er Europas vigtigste festival"

Vi møder baskiske Fermin Muguruza efter et brag af en musikalsk baskisk molotov-cocktail på Ballroom lørdag aften. Han forklarer at det ikke er første gang han er i kontakt med et dansk publikum;

“Jeg spillede her for elleve år siden i mit gamle hardcore reggae og crossover band, som hed Negu Gorriak. Og her i 2004 spillede jeg en koncert mod fascisme i Fælledparken 1. maj. Samme aften spillede jeg på Christiania. Så det er min tredje koncert i Danmark i år, og jeg synes at det har været fantastisk godt her i aften.”

Jeg lagde mærke til at du havde en Christiania t-shirt på under koncerten?

”Ja, selvfølgelig! Jeg støtter Christiania, som jeg støtter alle områder der er fri for kapitalisme og kapitalistiske sponsorer. Så jeg synes at det arbejde der gøres på Christiania er vigtigt for alle i verden og for alle i Europa. Hvis 1000 mennesker kan lave alternativt samfund, så må vi lytte til dem og se hvad kan vi lære af dem. Vi må have en socialistisk organisation. Christiania er en vigtig reference netop nu i Europa, for Europa er meget konservativt, og har USA som forbillede. Den danske regering vil kæmpe imod Christiania og vi må give dem modstand! Lad os i stedet bygge en masse nye Christianiaer rundt om i verden. Jeg spillede på Christiania den 1. maj, og nu prøver regeringen jo at smide dem ud. Så de gav os nogle t-shirts i dag og sagde: “hey, sig noget under koncerten”. Og det gjorde jeg selvfølgelig! Vi kendte i forvejen til Christianias gæstfrihed, vi følte os meget velkomne dér. Og jeg er meget glad for at jeg har set Christianias bar her på Roskilde, og jeg tror Roskilde er den eneste festival i Europa, med frie områder på den måde.”

Fermin taler med en brændende energi i stemmen og et fast blik i øjet. Han er meget begejstret for den måde Roskilde Festivalen kører på, med en større grad af frihed end man ser på mange andre festivaler.

“Jeg er meget vred over, hvordan de fleste festivaler i Europa er domineret af sponsorer”, syder Fermin. “Sponsorerne køber musikken, de opfatter musikken som en luder, man bare kan købe. Og der er en masse sponsorer, som for eksempel. Og de ligger ideologisk meget tæt på Bush’ regering og USA; men her på Roskilde er det anderledes. Selvfølgelig kan man købe en Cola, hvis det er det man vil, men der er ikke flag over det hele. Til gengæld har Christiania en bar, og det er jeg meget stolt over. Og alle dem der arbejdede med os på 1. maj, de arbejder også her som frivillige i backstageområdet… For mig er Roskilde, sammen med Glastonbury, helt klart Europas vigtigste festival. Så jeg er meget stolt over at være her og spille. Folk har været vilde med os her i aften. Vores turné hedder jo ‘communication tour’ og i aften har vi virkelig følt en god kommunikation med publikum.”

At være baskisk musiker som går ind for baskisk selvstændighed er dog ikke altid lige nemt i Spanien. Efter den 11. september er det blevet endnu værre, forklarer den baskiske oprører. De seneste to år har han turneret med blandt andre Manu Chao og de oplevede at myndighederne simpelthen stoppede deres turné flere steder i Spanien. Regeringen er mildest talt ikke begejstrede for Fermins ønske om baskisk selvstændighed, og det er som en stor torn i øjet på dem at han endda har mange sympatisører blandt spaniolerne. At hans band, Kontrabanda, endda er en blanding af baskere og spanioler fra Madrid, gør dem kun endnu mere arrige. Derfor bliver musikken bekæmpet af de højreorienterede kommuner i Spanien. Et af de få steder Fermin og hans band kan spille, er i Madrid, som er venstreorienteret.

Uden for Spanien er modtagelsen dog mere åben. Fermin fortæller at han efter 20 års turnevirksomhed efterhånden er blevet et kendt navn med en fanbase verden over. Den seneste turné bringer ham da også til både Canada og Japan, foruden en række europæiske lande.
Ingen tvivl om at Fermin kommer tilbage til Danmark igen. Men i hvilken sammenhæng er ikke til at vide. Han fortæller at han er ved at være træt af at turnere rundt med 18 mennesker og forestiller sig at slå sig “lidt til ro” med et ‘sound system’, som blot skal bestå af ham selv og en DJ. Desuden arbejder han for tiden med baskisk børneteater, og musik til en musical og en kortfilm.

Og så lover han i øvrigt at komme tilbage til Roskilde Festival. Enten med sit ‘Sound System’ eller slet og ret for at nyde musikken og den gode stemning.

By Mikkel Hornnes and Gustavo Lopez

Published July 19th 2004 

Fermin Muguruza

The Basque rebel-rocker Fermin Muguruza

 

............................

Mondomix videoarkiv

En gigantisk samling videoklip med koncerter med kunstnere fra hele verden. Fx. Taraf de Haïdouks, Kassav, Zuco 103, Oumou Sangaré, Habib Koité...

World Music Central
Artikler, biografier, anmeldelser inden for alle world genrer.

www.allmusic.com

Musikleksikon. Stol dog ikke på diskografierne!

djembe

dansk verdens-musiktidskrift, pladeanmeldelser, koncertkalender.

World Music Magazine

Italiensk world music magasin, både i print og på net.

etnorama
spillested for verdens-musik i København.

World Music Charts Europe

Hitliste baseret på europæiske radioværters smag - IKKE på salgstal.

 

(c) mikkel hornnes 2003-04