journalistik musik Til forsiden mad

<


Birkedram

1 stykke birketræ med bark
Vodka (neutral smag)

Inspireret af snapse-oraklet Preben Liffgren Jørgensens eksperimenter med egetræ i snaps fik jeg lyst til at lege lidt med et stykke birketræ.
Jeg fattede et stykke svensk birk, der var godt tørt, og overhældte det med vodka i et syltetøjsglas. Jeg lod min snaps lagre 1 måned og ti dage og fjernede derefter birkestykket. Smagen er varm og blød men en tør og meget intens træsmag, der giver billeder af sauna og svensk snedkerværksted på nethinden. Jeg vil tro at man ved at anvende et stykke forårsfrisk birk - når der er saftstigning i træet - kan få et friskere resultat. Det er vigtigt at smage i ny og næ, så den ikke får for meget. Jeg ved i skrivende stund ikke om drammen vinder ved lagring, men vil opdatere her på siden når jeg kan konkludere noget på den front. Jeg forestiller mig at birkedram vil være god at blande i andre snapse for at opnå virilitet i smagen.

Update:
efter 3 måneders lagring er smagen blevet rundere og let sødlig.

Update: Flere typer træ + ristning. Jeg har eksperimenteret med at riste træstykker i en pejs, således at overfladen af træet bliver forkullet. Det udløser træets sukkerstoffer, og der opstår en sødme, der kan minde lidt om jordskokker. Processen med at riste træstykket er inspireret af måden man forbereder træfade til vin, whisky, rom etc. Jeg har desuden eksperimenteret med at lave snaps på piletræ, fyrretræ og eg.
Ristet fyrretræ er interessant, med en harpiksagtig sødme.
Ristet eg er vildt! Farven bliver nærmest dybrød og smagen meget lækkert sød og træagtig.
Piletræ indeholder salicylsyre, som er det samme stof der findes i aspirin. Med en dram af pil får du altså velsmagende, flydende hovedpinepiller. Jeg foretrækker snaps på rå pil, frem for ristet.

Publiceret den 24. september 2004
Senest opdateret 5. juli 2005

 

Birkedram er vist endnu et relativt ubetrådt snapseterræn, men jeg kan absolut anbefale at træde ud i det!

............................

Svensk test af nordiske snapse-boxe

Dansk, norske og svenske snapse prøvesmages og vurderes.

forenede dram bryggere

Kryddersnapsens apostle

anker's røgeri

Røgeri og gårdbutik på Lolland - bestil de mange specialiteter over internettet.

www.ale.dk

Danske Ølentusiaster

www.friendsofguinea.org

Funky afrikanske opskrifter fra Guinea.

 

(c) mikkel hornnes 2003-04